Copyright © 2014 - Tamer Baran - Tüm Hakları Saklıdır.
Bu blogta yer alan yazılar (içerik), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibi olan Tamer Baran'a aittir. Söz konusu içerik eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz,yayınlanamaz...

11 Ekim 2016 Salı

Savannah

İki usta oyuncunun harika performanslar sergilediği bir tarihi dram 
Tamer Baran
Nehirleri, bataklıkları, deltaları, türlü çeşitli hayvanlarıyla ABD'nin Güney'i büyüleyici bir yer. Tabii ki kültürü, örneğin müziği de çok ilgi çekici... Bu nedenle o bölgede geçen hikayeleri anlatan fimlere kayıtsız kalamıyorum, hele de ırkçılığın daha üst düzeyde yaşandığı o eski dönemleri anlatıyorsa... O filmlerde doğanın huşu duygusu uyandıran güzelliği ve acımasızlığı ile insanın güzelliği ve zalimliği iç içe geçiyor.

Savannah” da bu filmlerden biri. Ana karakterlerinden biri bir zenci hizmetli olmasına karşın ırkçılığı önemli temalarından biri olarak işlemeyi tercih etmiyor ama aykırı bir dostluk öyküsü ve hoş bir aşk hikayesi anlatıyor. Diğer ana karakter, Ward etkileyici bir kişilik, Oxford mezunu ama ördek avlamakla geçinmeyi ve kazandıklarını batakhanelerde yemeyi tercih ediyor. ABD'nin “paraya tapma” noktasına varacak dönüşümüne kendince baş kaldırıyor.

Person of Interest / Şüpheli Şahıs” dizisinden ve “I Am David” filminden tanıyabileceğiniz Jim Caviezel ve “12 Years a Slave / 12 Yıllık Esaret” filmiyle Oskar'a aday gösterilen muhteşem Chiwetel Ejiofor yine çok iyi oynuyorlar. Fakat onların çabaları da filmi belli bir seviyenin üzerine çıkaramamış. Maalesef “Savannah” usta bir yönetmen ve senaristin dokunuşundan yoksun, o nedenle de hoş bir seyirlik olmanın ötesine geçemiyor.

Gerçek yaşantıların sunduğu dramatik imkanları ve öykünün dünyanın bugünüyle paralel temalarını daha iyi kavrayıp ustaca anlatabilecek sinemacıların eline geçse “Savannah” bir başyapıt olabilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder