Copyright © 2014 - Tamer Baran - Tüm Hakları Saklıdır.
Bu blogta yer alan yazılar (içerik), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibi olan Tamer Baran'a aittir. Söz konusu içerik eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz,yayınlanamaz...

9 Temmuz 2013 Salı

Aynı uçuruma bakarken...

1 Haziran günü Manisa'da yapılan destek gösterisinden... (sondakika.com)

Sadece duysunlar istedik, bizi dinlerlerse yanlış yaptıklarını belki anlarlar diye umduk. Onların kendi doğrularına en etkili biçimde direnebilmek için biz yanlış yapmamaya, devletin eline koz vermemeye çalıştık (...) “Gezi ruhu” aynı özeni, dikkati gösteriyor. Ama herkes aynı bilinçte değil haliyle, kutuplaşma çok hızlı yayılıyor. Bu yazı o nedenle yazıldı 

Tamer Baran

1979’da, okuduğum yatılı okul basıldığında sadece 13 yaşındaydım.

Bir taraf emperyalizme karşı savaşıyordu (veya öyle sanıyordu). Diğer kesim devleti/vatanı kurtarmaya çalışıyordu (veya öyle sanıyordu).

Sonuçta bir abi mezara gitti, diğeri hapse, ikisi de 20 yaşında bile değildi…

Ve biz 16 çocuk, -kardeşi/arkadaşı az evvel gözünün önünde öldüğü için- hepimizi katletmeye yemin edenlerden de gün ve gece boyu saklandık, polisten de…

Çünkü gecenin ikisinde, dördünde kalkıp asker gibi nöbet tutuyorduk aylardır, okulumuz basılmasın, ailelerimize kara haber gitmesin diye.

Biliyorduk çünkü: Ne okul yönetimi halimizden anlardı, ne de polisten bir umudumuz vardı. Onlar bile ikiye bölünmüşlerdi: Sana Pol-Der’lilerin mi, Pol-Bir mensuplarının mı denk geleceğini nereden bileceksin ki… De ki bildin, senin bir görüşün yok ki henüz “yaşasın, bizimkiler” diyebilesin; olay mahallinde yakalanırsan, en iyi ihtimalle dayağı yersin.

Hangi görüşten olursa olsun, o çılgın atmosferde görevini yaparken hayatta kalmaya, ailesini korumaya çalışan bir polis memurunun, bizim çocuk olduğumuzu dikkate alacağından nasıl emin olabilirdik ki?

Veya jandarmanın…

Abiler zorla foruma indirirlerdi bizi, Samsun Anadolu Lisesi’nde mezuniyet etkinliklerinin yapıldığı büyük salona... Meraklı gözlerle izlerdik neler yaptıklarını, ama devrim yemini etmezsek dayak yerdik. O cümleleri papağan gibi tekrarlamayı da öğrendik, meğer yetmezmiş bu, “yanlış kolu” yumruk yaparak havaya kaldırınca da sopa yedik.

O mecburi tanıklık, gün geldi, vahşetin ortasında bıraktı bizi. O gün öğrendik jandarma dipçiğinin gencecik bedenleri nasıl ezip, parçalayabildiğini…

Gözümüzün önünde oldu çünkü.

Biz 65-70 arası doğanlar saklanma ustası olduk.

Aklımız ermiyordu henüz, ne devrim kavramını anlıyorduk, ne ülkü kelimesi bize bir şey ifade ediyordu. Küçücüktük; ne yumruklarımız gelişmişti, ne bacaklarımız. Bir olayın ortasında kalırsak karşı koyamazdık, kaçamazdık; tehlikeyi yaklaşırken sezmeyi, uzaktan tanımayı öğrendik.

12 Eylül sonrası duyduk Kenan Evren’in “Şartların olgunlaşmasını bekledik” cümlesini. Devleti yönetenler abilerimizden “Asmayalım da besleyelim mi” diye bahsettiler, işkenceci polisler ablalarımıza tecavüz ettiler.

El mecbur; sesimizi duyurmaya çalışırken polisin eline düşmemeyi öğrendik.

1983-88 arası, karanlık biraz dağılır gibi olduğunda YÖK’ü protesto eylemleri yaygınlaştı. Abilerinin-ablalarının düşürüldüğü tuzağın faturasını o dönemin gençlerine çıkarmaya çalışıyordu devlet, masum öğrenci dernekleri kurmaya çalışanlar bile takibe alınıyordu. Yine de direndik, kimimiz 2 bin kişilik gösterilerde cop yedi, tutuklandı, kimimiz (ben dahil) barışçıl Ankara yürüyüşüne katıldığı için yargılandı.

Şiddete karşı olanların safındaydım, çünkü amaç sesimizi duyurmaktı, çatışmak değil. Bizden önceki kuşağın epey bir kısmı şiddete başvurmuş veya bir şekilde karışmıştı, bunun “rejimin” ekmeğine yağ sürmek olduğunu ağır derslerle öğrenmiştik…

Sadece duysunlar istedik, bizi dinlerlerse yanlış yaptıklarını belki anlarlar diye umduk. Onların kendi doğrularına en etkili biçimde direnebilmek için biz yanlış yapmamaya, devletin eline koz vermemeye çalıştık.

Bunun ilk şartı “birlik” olmaktı; hangi nedenle olursa olsun sesini, itirazını yükseltenlere “bizden” gözüyle bakmayı, ama bu arada “bizden olmayanları” düşman olarak nitelememeyi öğrendik. En azından çoğumuz.

“Gezi ruhu” aynı özeni, dikkati gösteriyor. Ama haliyle herkes aynı bilinçte değil, kutuplaşma çok hızlı yayılıyor. Bu yazı o nedenle yazıldı.

“Çapulcu olmayanlar beni listelerinden çıkarsınlar, hatta s… gitsinler” vb cümleler, feysbuk’ta kız kardeşimin üyesi olduğu yap-boz grubunda bile yaygınlaştığı için, 12 Eylül öncesini anımsatmak istedim. 1974-76 döneminde yaşanan “aa, o da bizden” sevinci, “ötekilere” içten içe gıcık olma vb hallerin neye dönüştüğü ve ülkeyi nereye götürdüğü malum.

Bugün aynı uçuruma düşer miyiz bilemem, ama kenarında duruyoruz...

Ve maalesef sadece eli palalılar değil, elinde çiçek olanların bir kısmı da hepimizi aşağıya çekmeye çalışıyor. 



Açık Gazete, 9 Temmuz 2013

Viral Mecmua, 11 Temmuz 2013
 

 

7 yorum:

  1. Daha önceki yazınıza nacizane yaptığım yorumda kasttetiğim şeyi bu yazınızda ayan beyan görüyorum. belki ifademdeki düşüklük veya yanlış kavramlar buna neden oldu. bilinen tabiriyle "biz bu filmi daha önce görmüştük"
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Ne yazık ki biraz önce gördüm "Aynı Uçuruma Bakarken" başlıklı yazınızı.
    Çok sevdim, çok etkilendim, çok duygulandım...
    Teşekkür ediyorum Tamer kardeşim.
    Yürek dolusu sevgi ve selamlar.

    Korhan Yurtsever

    YanıtlaSil
  3. Bu satırlar da beni çok duygulandırdı; sağ olun. Çoğu sinemayla ilgili olan yazılarımla ilgili, -arkadaşlarım haricinde- ilk kez bir sinemacı düşünce belirtiyor, bu açıdan da hislendim, ki bu da sizin güzelliğiniz...

    YanıtlaSil
  4. Umuyorum ki bu kez seyir zevki yaşayamayacaklar Fahrettin Bey.

    YanıtlaSil
  5. Çok hoş çalışmalarınız var; Kalabalık Dergi'ye başarılar diliyorum...

    YanıtlaSil
  6. FANATİK KLİK TARAFTARLAR: Aslında darbeler öncesinde genellikle ABD., (AET) AB., SSCB., Çin gibi büyük ülkeleri tutan kliksel taraftarların; spor kulüp takım taraftarlarının; ağızlarında slogansı nakarat türkü-şarkı-pop-rock-caz nameleri ile; yerli-yabancı-aşk-macera-salon ne tür filmler; tv-video-sinema salonlarında ellerindeki bilet-davetiye-tehdit bıçağı gibi salonlara giriş araçları ile nasıl izledikleri; ellerindeki farklı gazeteler ile hangi partileri tuttukları, at, altı ok, ampul, petekli arı gibi logo ekler ile ifşa edilerek görsel güzellikler daha bilinçli ve iyi sunulabilir.

    YanıtlaSil
  7. İlginize çok teşekkür ederim; sevgiler...

    YanıtlaSil