Copyright © 2014 - Tamer Baran - Tüm Hakları Saklıdır.
Bu blogta yer alan yazılar (içerik), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibi olan Tamer Baran'a aittir. Söz konusu içerik eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz,yayınlanamaz...

4 Ekim 2011 Salı

Zorba / Mikis Theodorakis

Nikos Kazancakis’in ünlü romanı, 1964’te Michael Cacoyannis yönetiminde sinemaya aktarıldı, başlıca rolleri Anthony Quinn, Alan Bates ve Irene Papas canlandırdılar. 3 Oskar ödüllü filmde, halk bilgesi Zorba’nın yazar patronuna verdiği hayat dersleri unutulmazdır (Bunlar romanda daha uzun yer alır; mutlaka okumalısınız).

Zorba patronuna hayatı doya doya yaşaması gerektiğini anlatmaya çalışır, bir sahnede de ona dans etmesini öğretir. Bu sahnede kullanılan “Zorba’s Dance” isimli ezgi, büyük Yunan besteci Mikis Theodorakis’in film için hazırladığı olağanüstü parçaların en güzellerinden biridir. Grammy ödülüne aday gösterilen bu eserler, Sirtaki modasının dünyaya yayılmasını da sağlamıştır.

"Z" (Costa-Gavras, 1969), "Serpico" (Sidney Lumet, 1973), "Sis" (Zülfü Livaneli, 1989) gibi eserlerde de imzası bulunan Mikis Theodorakis'in yaptığı film müziklerinin tam listesi için tıklayınız.

Sahnenin videosu için tıklayınız

DVD firması: Tiglon / 20th Century Fox

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder